Ana Teleferic lansează proiectul emblematic – Renașterea Restaurantului Panoramic și a Telecabinei Tâmpa din Brașov

Ana Teleferic, parte a grupului Ana Holding, a lansat proiectul emblematic pentru orașul Brașov, în valoare estimată de peste 16 milioane de euro: telecabina Tâmpa va fi înlocuită cu una complet nouă, de ultima generatie, comandată special din Elveția, iar Restaurantul Panoramic, situat pe Tâmpa, va fi reabilitat și modernizat, cu păstrarea specificului arhitecturii originale, din anii 70, urmând a fi redeschis pentru public în a doua parte a anului 2025.

Restaurantul Panoramic de pe Tâmpa este nefuncțional din anul 2015, fiind în stare de degradare. Cabina Tâmpa, o parte integrantă a identității orașului Brașov, va reinventa experiența vizitatorilor printr-un design modern și tehnologie de ultimă generație, garantând un nivel superior de siguranță și accesibilitate pentru toate categoriile de persoane, potrivit Ana Teleferic.

Fiind prima cabină din România, pusă în funcțiune în august 1970, aceasta a marcat începutul dezvoltării infrastructurii de teleferice din România. Cu un istoric bogat și o contribuție semnificativă la imaginea orașului, noua cabină va păstra aceleași valori de tradiție, însă va aduce îmbunătățiri majore: va fi prima din România adaptată nevoilor persoanelor cu dizabilități și va crește capacitatea de transport actuală cu peste 100 de persoane pe oră apropiindu-se de o capacitate proiectată de 500 de persoane/oră/sens.

Noua telecabină Tâmpa va fi găzduită în aceleași clădiri, fără afectarea amplasamentului, a traseului actual al cabinei și implicit a mediului înconjurător, mai ales având în vedere conotația istorică pe care o are clădirea de la baza telecabinei. Noua telecabină va fi dotată cu lift exterior pentru persoane cu mobilitate redusă, vârstnici, copii în cărucioare, care va facilita accesul de la nivelul trotuarului și până la platforma de îmbarcare.

Ana Teleferic a reluat raporturile contractuale cu consorțiul austro-elvetian, Doppelmayr Garaventa, lider mondial în domeniul instalațiilor de teleferice și pentru reconstructia cabinei Tâmpa, având în vedere proiectele de succes trecute derulate împreună, precum Telegondola Postăvarul, modernizarea cabinei Capra Neagră sau a cabinei Kanzel, toate din Poiana Brașov.

Contractul de livrare pentru Telecabina Tâmpa este deja în execuție, avansul de peste 2 milioane de euro s-a plătit și noua cabină este în curs de fabricație.

Simultan, restaurantul Panoramic de pe Tâmpa, inaugurat în 1975 și considerat un simbol al orașului, va fi supus unei reabilitări spectaculoase. Inițial, restaurantul s-a dorit să fie construit după modelul elvețian de restaurante rotative, dar având în vedere costurile ridicate de la acel moment, s-a renunțat la această idee și s-a construit un proiect clasic, un exemplu reprezentativ al arhitecturii specifice perioadei, unic din punct de vedere al poziției în România.

Ana Teleferic a luat hotărârea de a achiziționa restaurantul Panoramic, cu scopul de a a-l pune în funcțiune în sinergie cu Telecabina Tâmpa. Analizele de specialitate au relevat o structură de rezistență solidă, construcția fiind bine proiectată și executată de firmele de profil brașovene, acesta fiind un motiv determinant în decizia pasului investițional pentru reabilitarea acestei locații unice. Din decembrie 2022, de când a fost finalizată achiziția, sunt în derulare diverse proceduri de reglementare a situației juridice a terenului și de obținere avize și autorizații necesare reabilitării.

Restaurantul Panoramic va presupune experiențe culinare de calitate, într-un spațiu modern și clasic în acelasi timp. Ana Teleferic Brașov își propune să readucă restaurantul Panoramic de pe Tâmpa ca destinație predilectă pentru localnici și turiști deopotrivă. Utilitățile, atât cele de la baza stației, cât și cele de pe masiv, vor fi reabilitate, oferind tuturor turiștilor condiții civilizate. Sunt prevăzute în proiect facilități utilitare deschise tuturor categoriilor de turiști care urcă pe Tâmpa cu telecabina, grupuri sanitare exterioare și proceduri de gestionare a corectă a deșeurilor menajere, pentru a nu impacta natura și a menține muntele curat.