BENEFICIILE RESURSELOR NATURALE ALE ZONEI

Nămolul și apa sărată din Lacul Techirghiol

 

Primele atestări scrise despre utilizarea nămolului și a apei sărate din lacul Techirghiol cu scop vindecător datează din anii 1800 și sunt deja peste 120 de ani de recunoaștere a lacului Techirghiol în balneologie și a proprietăților sale terapeutice.

LEGENDA LACULUI TECHIRGHIOL

Legenda spune că în secolul al VIII-lea, un bătrân olog și orb, care se numea Techir, a ajuns cu măgarul său rănit pe marginea lacului care astăzi se numește Techirghiol și a rămas împotmolit în mâlul urât mirositor pe de mal. Animalul a intrat în apă și bătrânul s-a chinuit ore în șir să-l scoată, dar când a ieșit și-a dat seama că putea distinge din nou lumina și picioarele începuseră să-l asculte. Când s-a aflat despre această întamplare, oamenii au venit pe malul lacului să se scalde și să se ungă cu nămol ca să se vindece. Pentru că Techir și măgarul său au fost cei care au descoperit miraculoasele beneficii ale lacului, i s-a dat numele de Techirghiol care înseamnă “Lacul lui Techir”.


 

PROPRIETĂȚILE TERAPEUTICE ALE NĂMOLULUI ȘI APEI DIN LACUL TECHIRGHIOL

El se deosebește fundamental de celelalte lacuri prin aspectele sale fizico-geografice cu toate că geneza este aceeași (liman fluvio-marin). Temperatura medie a apei este în general apropiată de cea a aerului. Datorită mineralizării ridicate, temperatura apei lacului Techirghiol poate scădea sub 0°C fără să înghețe. Fauna nevertebratelor ce populează lacul Techirghiol este dominată de crustaceul Artemia salina, care împreună cu alga Cladophora cristalina furnizează materia primă pentru producerea nămolului sapropelic cu componenți minerali activi care îi dau o valoare terapeutică deosebită.
Nămolul se află sub formă sedimentată pe fundul lacului, în anumite zone ale acestuia, pe o arie totală de aproximativ 98 ha, într-un strat cu o grosime de cca 0,6 m. Nămolul este o substanță cu o compoziție chimică complexă, formată în urma unui proces. De culoare neagră, lucios și onctuos, nămolul are un miros caracteristic (hidrogen sulfurat) și posedă proprietăți fizice care îl fac extrem de util în tratamentul diferitelor afecțiuni; el reprezintă un unicat din toate punctele de vedere. Astfel, nămolul are proprietatea de a se întinde, a se mula pe suprafața corpului (este plastic); absoarbe apa ca un burete, fiind capabil totodată să se și amestece foarte bine cu ea (este hidropexic); înmagazinează ușor căldura (este termopexic) când este încălzit și o cedează greu corpului nostru (are o termoconductibilitate redusă); de aceea, aplicat fierbinte pe piele, dă o senzație de căldură mai redusă decât o baie cu apă la aceeași temperatură.

BENEFICIILE NĂMOLULUI ȘI APEI SĂRATE

Supranumit și “Aurul Negru”, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol are beneficii miraculoase pentru sănătate. Recunoscută încă de pe vremea romanilor, peloidoterapia, sau terapia cu peloide sau nămoluri, este plurifactorială și acționează prin mecanisme complexe. Efectele benefice apar imediat, cât și în timp, prin modificarea capacității adaptive generale a organismului. Acestea acționează la nivelul aparatului cardio-vascular, la nivelul sistemului nervos central și vegetativ, imunologic și endocrin.

  • Stimulează circulația periferică
  • Detoxifiază și exfoliază prin masaj, dar și purifică și hidratează pielea
  • Alină durerile de spate și pe cele articulare
  • Reduce contracturile musculare
  • Elimină oboseala, crește tonusul psihic și vitalitatea

Cu o salinitate ridicată de 80-90 grame/litru, apa din Lacul Techirghiol este extrem de bogată în minerale și oligoelemente precum magneziu, brom, calciu potasiu, mangan și bor. Apa este foarte sărată și de aceea ea poate fi folosită doar în cure externe, pentru băi reci sau calde. Apa își exercită efectul terapeutic prin temperatura și compoziția sa chimică, stimulând mecanismele de termoreglare și reacțiile adaptive. Densitatea crescută a apei de lac determină o forță arhimedică mai ridicată decât a apei simple, cu o senzație accentuată de descărcare a greutății corpului cufundat în ea. Această caracteristică îi conferă beneficii importante în recuperarea diferitelor afecțiuni ale mușchilor și articulaților, prin programe de exerciții fizice în apă.